Gerealiseerde projecten

Schermafbeelding 2020-09-03 om 23.05.35.

ANWB | RELATIEGESCHENKEN 

Na jaren een herinneringsbord te hebben uitgereikt, zocht de ANWB een nieuw relatiegeschenk. Samen met ontwerper Carina Riezebos heb ik een relatiegeschenk voor de ANWB ontwikkeld. Dit ontwerp is geblazen door de meesterblazers van Royal Leerdam Crystal. Het geschenk bestaat uit 2 stapelvaasjes in de huisstijl kleuren blauw en geel dat zowel afzonderlijk of gestapeld te gebruiken is als vaas of als waxinelichthouder. Een symbolische verwijzing naar een van de speerpunten van de ANWB, verlichting in het kader van veiligheid in het verkeer.

IMG_7727.JPG

IHC | | RELATIEGESCHENKEN 

Aan de hand van een opdracht voor IHC, heb ik glaskunstenaar Menno Jonker gevraagd een Unica en gelimiteerde serie objecten als geschenk te ontwerpen. Het ontwerp ‘Merging Spheres’ werd uitgebracht in de kleuren rood, geel en rookgrijs waarbij gedeelten werden gematteerd. Het ontwerp wordt gekenmerkt door een bepaalde soberheid die kenmerkend is voor het werk van Jonker. Het eindresultaat past bij de huisstijl en uitstraling van de opdrachtgever en de ontvanger.

75-jaar-vrijheid-zilverset-prestigeset.j

Royal Dutch Mint

Voor Royal Dutch Mint is een bijzondere munthouder ontwikkeld ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid. De munthouder bestaat uit een eikenhouten houder waarin de munten uit Canada, Engeland en Nederland mooi gepresenteerd worden, gecombineerd met een glazen herinneringspaneel dat op de houten voet is bevestigd. Het glas met de afbeelding in het teken van 75 jaar vrijheid werd ontwikkeld door de designafdeling van Royal Leerdam Crystal. Royal Dutch Mint brengt 3 zilveren munten samen in een special set: Europe Remembers.

thumbnail_fe721ce8-4a17-4439-b7d7-f2ad9c

Gloria's Winehouse 

Gloria Simon van Gloria’s Winehouse kwam bij mij met het verzoek of we een erfstuk uit de familie konden herstellen. Het bleek dat de schade aan de historische dekselpot, aangebracht tijdens een verbouwing,  zo groot was dat ik de dekselpot opnieuw heb laten maken en decoreren. Hiervoor werd eerst een tekening en mal gemaakt waarna de dekselpot kon worden geblazen. Vervolgens werd door de graveur de prachtige decoratie aangebracht. De dekselpot die al meer dan 100 jaar in de familie was, staat inmiddels weer te pronken op de kast.

Arcadis-Symbol.png

Arcadis | AWARD

Een bijzondere award was die voor Arcadis. Het logo van de salamander werd in een modern jasje gestoken met oranje als hoofdkleur, die verwijst naar de Nederlandse roots. Royal Leerdam Crystal werd gevraagd een Award te maken voor de ‘Arcadian of the Year’ in de vorm van een salamander. Samen met het team hebben we een aantal kristallen awards in helder en oranje gemaakt middels een opnieuw toegepaste techniek.

Familiebedrijven award 2014_Low.jpg

Stichting Familie Onderneming | AWARD

Voor de Stichting Familie Onderneming heb ik een Familiebedrijven Award ontwikkeld. Deze award wordt uitgereikt om het Nederlandse familiebedrijf meer onder de aandacht te brengen. De prestigieuze award is een initiatief van John Fentener van Vlissingen, de oprichter van reisimperium BCD.  De wens was om de Award door een Nederlandse ontwerper te laten maken en deze award in Nederland te produceren.  Carina Riezebos maakte het prachtige ontwerp en het werd bij Royal Leerdam Crystal ambachtelijk geproduceerd. Riezebos heeft zich laten inspireren door vitaliteit, beweging en de kracht van het innovatieve. De award kreeg een moderne sculpturale vormgeving waarvoor de eeuwenoude en complexe Sommerso techniek werd toegepast. 

Otto Piene 2015 Installation view 1.jpg

Sculpturaal - MUSEAAL WERK

Zero Foundation en Museum am Ostwall in Durtmund benaderde mij op verzoek van kunstenaar Otto Piene of het mogelijk was zijn ontwerp opnieuw uit te voeren. Otto Piene ontwierp in 1961 het sculptuur 'Weisser Lichtgeist'. De glazen sculpturen van ruim 1.60 meter hoog bestonden uit meerdere delen en werden in 1966 in Leerdam uitgevoerd in opaline wit. Door het ambachtelijke proces was ieder onderdeel en sculptuur uniek en ontstond er een mooi lichtspel. In 1966 werden de sculpturen in het Van Abben Museum in Eindhoven tentoongesteld ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van Philips. Na deze tentoonstelling gingen de sculpturen ieder afzonderlijk de wereld over en uiteindelijk was er nog één exemplaar in het Museum am Ostwall in Dortmund. Helaas was er een museumbezoeker gestruikeld over dit laatste exemplaar. Samen met het team zijn de sculpturen bestaande uit 4 onderdelen waarvan het onderste deel een diameter van 50 centimeter heeft, opnieuw geblazen, geslepen en geassembleerd. Tijdens het productieproces mocht ik Otto Piene (toen 86 jaar), Valerie Hilling (conservator Guggenheim Museum New York) en Tijs Visser (directeur Zero Foundation) in de fabriek ontvangen. Otto Piene was zeer tevreden over het eindresultaat en er volgden opdrachten voor meerdere exemplaren in onder andere wit, zwart, rood en blauw. De 'Weisser Lichtgeists' zijn de wereld over gegaan zoals de turquois blauwe exemplaren die in de blauwe moskee in Teheran staan. De sculpturen zijn gepresenteerd in een overzichtstentoonstelling in het Guggenheim Museum en vervolgens in Duitsland en het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Schermafbeelding 2020-09-08 om 13.53.25.

Handgemaakte drinkglasserviezen

 

In opdracht voor particuliere families heb ik bijzondere drinkglasserviezen ontwikkeld. Soms naar oude modellen uit begin 1900 of moderne nieuwe serviezen voorzien van logo, monogram of wapen. Bijzonder was de opdracht voor een familie om het eeuwenoude familieservies weer uit te breiden zodat dit aan de kinderen en kleinkinderen doorgegeven kon worden. Nadat de originele modellen in tekening waren omgezet werden de mallen gemaakt en de glazen geblazen, geslepen en met de hand van decoratie en gravure voorzien. Geweldig om het eindresultaat in de kast van de opdrachtgever te zien staan!

17_gilde.tif

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg om het Gilde servies van ontwerper Andries Copier ambachtelijk te produceren. Het glasservies werd gebruikt in de ambassades in het buitenland en is een visitekaartje voor Dutch design uit Nederland. In eerste instantie werd voor alle ambassades ambachtelijk kristal gemaakt.  Later werd ook het machinaal geproduceerde  gildeglas in gebruik genomen. Op beide versies werd het wapen van Nederland als zandstraaldecoratie met de hand aangebracht. 

LOGO_SommerDutchGlassArt.png