top of page

Gerealiseerde projecten & Collectie

Schermafbeelding 2021-10-21 om 18.34.53.png

100 JAAR DESIGN A.D. COPIER 

 

Exact 100 jaar nadat Andries Copier zijn allereerste ontwerpen maakte voor de Glasfabriek Leerdam, presenteert Royal Leerdam Crystal i.s.m. Sommer Dutch Glass Art tijdens Masterly The Hague 2021 de vazen serie ‘Copier Revisited’ in nieuwe kleuren. Andries Copier stond in 1921 als ontwerper aan de basis van de kunstnijverheidscollectie van de Glasfabriek in Leerdam en kreeg internationaal waardering voor zijn oeuvre.

 

‘De meester van het glas’ is nog altijd een belangrijke inspiratiebron voor de makers van glaskunst. De glasblazers van de collectie ‘Copier Revisited’ blijven dan ook zo dicht mogelijk bij het originele ontwerp in een nieuw kleurenpalet. De vazen met namen als ‘Zeeblauw’ en ‘Annagroen’ kleuren prachtig bij de Oude Meesters tijdens Masterly The Hague 2021, de biënnale voor Oude Meesters, Dutch Design, kunst en fotografie.

 

De iconische vazen met optiek ribben van Copier zijn van historische waarde, een tijdloze schoonheid en worden nog altijd gewaardeerd in het hedendaagse interieur. Elke vaas wordt volgens traditie nog altijd met de mond geblazen en met de hand geslepen.

20210714-DSC_4049.jpg

TROPHIES FORMULA 1 | HEINEKEN DUTCH GRAND PRIX
 

Formule 1, officieel de FIA Formula One World Championship, is de hoogste klasse in de autosport. De Nederlander Max Verstappen rijdt vanaf zijn 18e jaar zeer succesvol in de Formule 1 voor Red Bull Racing en is kanshebber om winnaar te worden in 2021. Op 5 september 2021 vindt voor het eerst sinds 1985 weer de Formule 1 plaats op het circuit van Zandvoort met het mooiste en meest uitdagende circuit van Europa of misschien wel van de wereld.  Hoe bijzonder is het dat de Trophies die voor het eerst sinds 36 jaar in Zandvoort worden uitgereikt, zijn gemaakt door Sommer Dutch Glass Art in Leerdam Glasstad! 


 

Trophies gemaakt in Leerdam Glasstad
 

Bij de Formule 1 hoort een Trophy. Sommer Dutch Glass Art werd benaderd door Studio Piet Boon met het verzoek een glazen Trophy voor de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix te maken. Het ontwerp van Studio Piet Boon is geïnspireerd op de verzilverde Trophy uit 1939 en is gemaakt in ‘Heineken’ groen. Sommer Dutch Glass Art maakte een plan om deze prestigieuze prijs ambachtelijk te produceren. De Trophy bestaat uit meerdere delen, de grote kelken worden met de mond geblazen terwijl de voeten met de ‘overvang techniek’ met de hand worden gevormd. Technisch lastig, maar meesterblazer Gert Bullée en het team van de Glasblazerij slaagde daar uitstekend in.

slijpen trophies.jpg

Na het maken van de onderdelen voor de Trophy was het aan meesterslijper Albert Seubring, die samen met Bettina Sommer kantoor en studio houdt aan de Lingedijk 8 te Leerdam in het voormalig glasvormcentrum. Het is een waar meesterwerk om alle onderdelen te zagen, slijpen, polijsten en uiteindelijk te verlijmen samen met de sokkel. De grootste bokaal meet uiteindelijk zo’n 60 cm hoog. Tot slot brengt graveur Yvonne Vissers de tekst met de hand aan. Heel spannend, waarbij geen fouten mogen worden gemaakt. Bij de ervaren Vissers zijn de Trophies in goede handen.

“Ik ben enorm trots dat Sommer Dutch Glass Art samen met de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum, slijpstudio het Kroonjuweeltje van Albert Seubring en graveur Yvonne Vissers deze prestigieuze prijs mag maken in Leerdam Glasstad. Het is een prachtige opdracht waarin we alle kennis en expertise die we in huis hebben, kunnen toepassen en het eindresultaat mag er zijn. Nu maar hopen dat Max Verstappen nr. 1 wordt en de grote Trophy in ontvangst mag nemen op 5 september in Zandvoort!”

Om de lancering van de Trophy te vieren, vertelt Sir Jackie Stewart, 3-voudig wereldkampioen in een korte film over het ontwerp en productieproces achter de Zandvoort Trophy. Klik hier voor de film.

Foto: Glasblazers door W. Fokkink

Foto: Bettina Sommer en Trophies door Alex Willemsen

Sommer Dutch Glass Art maakt trophies Formule 1.jpg
20210714-DSC_4012.jpg
Graveur Yvonne.jpg
Schermafbeelding 2021-10-20 om 17.45.19.png
IMG_7727.JPG

IHC | | RELATIEGESCHENKEN 

Aan de hand van een opdracht voor IHC, heb ik glaskunstenaar Menno Jonker gevraagd een Unica en gelimiteerde serie objecten als geschenk te ontwerpen. Het ontwerp ‘Merging Spheres’ werd uitgebracht in de kleuren rood, geel en rookgrijs waarbij gedeelten werden gematteerd. Het ontwerp wordt gekenmerkt door een bepaalde soberheid die kenmerkend is voor het werk van Jonker. Het eindresultaat past bij de huisstijl en uitstraling van de opdrachtgever en de ontvanger.

Schermafbeelding 2020-09-03 om 23.05.35.

ANWB | RELATIEGESCHENKEN 

Na jaren een herinneringsbord te hebben uitgereikt, zocht de ANWB een nieuw relatiegeschenk. Samen met ontwerper Carina Riezebos heb ik een relatiegeschenk voor de ANWB ontwikkeld. Dit ontwerp is geblazen door de meesterblazers van Royal Leerdam Crystal. Het geschenk bestaat uit 2 stapelvaasjes in de huisstijl kleuren blauw en geel dat zowel afzonderlijk of gestapeld te gebruiken is als vaas of als waxinelichthouder. Een symbolische verwijzing naar een van de speerpunten van de ANWB, verlichting in het kader van veiligheid in het verkeer.

75-jaar-vrijheid-zilverset-prestigeset.j

Royal Dutch Mint

Voor Royal Dutch Mint is een bijzondere munthouder ontwikkeld ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid. De munthouder bestaat uit een eikenhouten houder waarin de munten uit Canada, Engeland en Nederland mooi gepresenteerd worden, gecombineerd met een glazen herinneringspaneel dat op de houten voet is bevestigd. Het glas met de afbeelding in het teken van 75 jaar vrijheid werd ontwikkeld door de designafdeling van Royal Leerdam Crystal. Royal Dutch Mint brengt 3 zilveren munten samen in een special set: Europe Remembers.

thumbnail_fe721ce8-4a17-4439-b7d7-f2ad9c

Gloria's Winehouse 

Gloria Simon van Gloria’s Winehouse kwam bij mij met het verzoek of we een erfstuk uit de familie konden herstellen. Het bleek dat de schade aan de historische dekselpot, aangebracht tijdens een verbouwing,  zo groot was dat ik de dekselpot opnieuw heb laten maken en decoreren. Hiervoor werd eerst een tekening en mal gemaakt waarna de dekselpot kon worden geblazen. Vervolgens werd door de graveur de prachtige decoratie aangebracht. De dekselpot die al meer dan 100 jaar in de familie was, staat inmiddels weer te pronken op de kast.

Arcadis-Symbol.png

Arcadis | AWARD

Een bijzondere award was die voor Arcadis. Het logo van de salamander werd in een modern jasje gestoken met oranje als hoofdkleur, die verwijst naar de Nederlandse roots. Royal Leerdam Crystal werd gevraagd een Award te maken voor de ‘Arcadian of the Year’ in de vorm van een salamander. Samen met het team hebben we een aantal kristallen awards in helder en oranje gemaakt middels een opnieuw toegepaste techniek.

Familiebedrijven award 2014_Low.jpg

Stichting Familie Onderneming | AWARD

Voor de Stichting Familie Onderneming heb ik een Familiebedrijven Award ontwikkeld. Deze award wordt uitgereikt om het Nederlandse familiebedrijf meer onder de aandacht te brengen. De prestigieuze award is een initiatief van John Fentener van Vlissingen, de oprichter van reisimperium BCD.  De wens was om de Award door een Nederlandse ontwerper te laten maken en deze award in Nederland te produceren.  Carina Riezebos maakte het prachtige ontwerp en het werd bij Royal Leerdam Crystal ambachtelijk geproduceerd. Riezebos heeft zich laten inspireren door vitaliteit, beweging en de kracht van het innovatieve. De award kreeg een moderne sculpturale vormgeving waarvoor de eeuwenoude en complexe Sommerso techniek werd toegepast. 

Otto Piene 2015 Installation view 1.jpg

Sculpturaal - MUSEAAL WERK

Zero Foundation en Museum am Ostwall in Durtmund benaderde mij op verzoek van kunstenaar Otto Piene of het mogelijk was zijn ontwerp opnieuw uit te voeren. Otto Piene ontwierp in 1961 het sculptuur 'Weisser Lichtgeist'. De glazen sculpturen van ruim 1.60 meter hoog bestonden uit meerdere delen en werden in 1966 in Leerdam uitgevoerd in opaline wit. Door het ambachtelijke proces was ieder onderdeel en sculptuur uniek en ontstond er een mooi lichtspel. In 1966 werden de sculpturen in het Van Abben Museum in Eindhoven tentoongesteld ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van Philips. Na deze tentoonstelling gingen de sculpturen ieder afzonderlijk de wereld over en uiteindelijk was er nog één exemplaar in het Museum am Ostwall in Dortmund. Helaas was er een museumbezoeker gestruikeld over dit laatste exemplaar. Samen met het team zijn de sculpturen bestaande uit 4 onderdelen waarvan het onderste deel een diameter van 50 centimeter heeft, opnieuw geblazen, geslepen en geassembleerd. Tijdens het productieproces mocht ik Otto Piene (toen 86 jaar), Valerie Hilling (conservator Guggenheim Museum New York) en Tijs Visser (directeur Zero Foundation) in de fabriek ontvangen. Otto Piene was zeer tevreden over het eindresultaat en er volgden opdrachten voor meerdere exemplaren in onder andere wit, zwart, rood en blauw. De 'Weisser Lichtgeists' zijn de wereld over gegaan zoals de turquois blauwe exemplaren die in de blauwe moskee in Teheran staan. De sculpturen zijn gepresenteerd in een overzichtstentoonstelling in het Guggenheim Museum en vervolgens in Duitsland en het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Schermafbeelding 2020-09-08 om 13.53.25.

Handgemaakte drinkglasserviezen

 

In opdracht voor particuliere families heb ik bijzondere drinkglasserviezen ontwikkeld. Soms naar oude modellen uit begin 1900 of moderne nieuwe serviezen voorzien van logo, monogram of wapen. Bijzonder was de opdracht voor een familie om het eeuwenoude familieservies weer uit te breiden zodat dit aan de kinderen en kleinkinderen doorgegeven kon worden. Nadat de originele modellen in tekening waren omgezet werden de mallen gemaakt en de glazen geblazen, geslepen en met de hand van decoratie en gravure voorzien. Geweldig om het eindresultaat in de kast van de opdrachtgever te zien staan!

17_gilde.tif

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg om het Gilde servies van ontwerper Andries Copier ambachtelijk te produceren. Het glasservies werd gebruikt in de ambassades in het buitenland en is een visitekaartje voor Dutch design uit Nederland. In eerste instantie werd voor alle ambassades ambachtelijk kristal gemaakt.  Later werd ook het machinaal geproduceerde  gildeglas in gebruik genomen. Op beide versies werd het wapen van Nederland als zandstraaldecoratie met de hand aangebracht. 

LOGO_SommerDutchGlassArt.png
bottom of page