top of page
S van Sommer.png

Albert Seubring

“Ik ben nu op een punt aangeland dat ik er altijd uit kom, maar ik sta nog iedere dag voor vragen, ik ontdek nog iedere dag nieuwe dingen. Het is genoeg om er een mensenleven mee bezig te zijn.”

In 1989 trad hij in dienst bij De Vereenigde Nederlandsche Glasfabrieken als leerling ciseleur. Na interne opleidingen en opleidingen via Bemetel en Vakschool Schoonhoven, volgde in 1998 de overstap van de Centrale vormenfabriek naar Royal Leerdam Crystal. Aanvankelijk als glasgraveur maar al snel belast met het vervaardigen van objecten en panelen in nauwe samenwerking met hoofdontwerper Siem van der Marel. Er volgde de benoeming tot Meesterslijper en hoofd van de afdeling nabewerking. Vele jaren en een eindeloze rij beroemde en talentvolle kunstenaars en ontwerpers verfijnde zijn vakmanschap en zijn gevoel voor vorm. Behalve door zijn vorming als vakman voelt hij zich nog steeds nauw betrokken met Royal Leerdam Crystal. 

"Ik heb de erfenis van 200 jaar ambachtelijk glasbewerken aan Royal Leerdam te danken. Dan zit zo’n bedrijf in je DNA." 

Meesterslijper Albert Seubring is een vakman in hart en nieren. Hij voert opdrachten uit voor een keur aan beroemde Nederlandse ontwerpers en architecten zoals Rem Koolhaas, Scholten & Baijings, Richard Hutten en Piet Boon. Zijn vakkennis en ervaring worden aangewend voor een veelheid aan decoratie- en restauratieopdrachten. Slijpen, verlijmen, lamineren, zandstralen of graveren. Hij beheerst het allemaal. 

Sinds de oprichting van zijn eigen bedrijf in 2011 “Het Kroonjuweeltje”, treedt Albert ook met eigen stukken naar voren. Het uitgangspunt is nog steeds ambachtelijk. Het materiaal, het gereedschap, de vakkennis en de beheersing. Nu verruimt hij zijn relatie met glas als vormgever. Als mensen hem zien werken ontvalt hen wel eens de opmerking dat het haast meditatief lijkt. Zonder daar te veel gewicht aan te geven, er zit een kern van waarheid in. Aanvankelijk gaat het om de beheersing en het werkstuk. Hij kan daar volledig in opgaan.

 

“Ik ben nu op een punt aangeland dat ik er altijd uit kom, maar ik sta nog iedere dag voor vragen, ik ontdek nog iedere dag nieuwe dingen. Het is genoeg om er een mensenleven mee bezig te zijn.”

Meestergraveur_Albert Seubring_RLC.jpg
LOGO_SommerDutchGlassArt.png
bottom of page