top of page
68244101_1889606754517137_48521077005630

foto: Frieda Mellema | Nicole Uniquole  


Oranjevaasje Alexia 18 jaar | Tess van Zalinge

thumbnail_image0.jpeg

Oranjevaasje Alexia 18 jaar

 

Ter ere van de 18e verjaardag van Prinses Alexia hebben Royal Leerdam Crystal, Sommer Dutch Glass Art en modeontwerper Tess van Zalinge de krachten gebundeld en wordt er vandaag een prachtig nieuw Oranjevaasje gelanceerd. Een mooie toevoeging aan de jarenlange traditie van Royal Leerdam Crystal. Het nieuwe originele Oranjevaasje kenmerkt zich door het modieuze en sierlijke ontwerp en heeft een gelimiteerde oplage van slechts 300 exemplaren.

Om de Leerdamse glastraditie voort te zetten worden de vaasjes in Leerdam door de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum geblazen in opdracht van Royal Leerdam Crystal in samenwerking met Sommer Dutch Glass Art.

 

Het verhaal achter het Oranjevaasje

 

Prinses Alexia wordt door veel modekenners geroemd om haar gevoel voor stijl. De liefde voor mode van prinses Alexia stond dan ook centraal bij de keuze voor de ontwerper van het nieuwe Oranjevaasje: modeontwerpster Tess van Zalinge ontwierp een prachtig ambachtelijk, in de mal geblazen Oranjevaasje ter ere van de verjaardag van de prinses. De golvende rok en het sculpturale silhouet is vertaald naar een vaasje met meerdere optieklijnen. Het ontwerp belichaamt Tess’ ontwerpstijl, waarbij ze een eigentijdse kijk op mode wil bieden. Het Oranjevaasje weerspiegelt sierlijke vormen en silhouetten, waarmee we de verjaardag van de prinses uitbundig vieren.

Het pronkstuk van de collectie ‘porceleyne fles’ van Tess van Zalinge uit 2017 was het startpunt van het ontwerpproces van het Oranjevaasje. De Porceleyne Fles (Royal Delft) en Royal Leerdam Crystal zijn sinds 2007 aan elkaar verbonden binnen de Royal Delft Group. 

 

Foto: RVD - Frank Ruiter

Schermafbeelding 2023-06-29 om 08.53.10.png
Schermafbeelding 2023-06-29 om 08.45.28.png

Het ontwerp | Tess van Zalinge

“Ik voelde me vereerd toen ik werd gevraagd om een Oranjevaasje te ontwerpen voor de 18e verjaardag van Alexia. Een vaasje ontwerpen was nieuw voor mij, maar ik heb het hetzelfde aangepakt hoe ik mijn couture stukken ontwerp. Ik ben gestart vanuit een silhouet uit mijn ‘Porceleyne Fles’ couture collectie en deze belijningen, verhoudingen en gelaagdheid vertaald naar het Oranjevaasje. In samenwerking met de vakmensen van Royal Leerdam Crystal is het eindresultaat een modern en modisch vaasje geworden, waar ik ontzettend trots op ben!” 

Foto: Paul Bellaart

Traditiegetrouw wordt het Oranjevaasje nummer 1 aangeboden aan het Koninklijk Huis. Onlangs overhandigden ontwerper Tess van Zalinge, Henk Schouten (CEO Royal Leerdam Crystal) en Bettina Sommer (Sommer Dutch Art Glass) het Oranjevaasje ter ere van de 18e verjaardag van prinses Alexia, aan Sjoert Klein Schiphorst, hofmaarschalk van Paleis Noordeinde. We zijn er trots op het originele Oranjevaasje sinds 1927 te mogen aanbieden.

image001.jpg

Oranjevaasje
350-jarig jubileum Oude Hollandse Waterlinie

In samenwerking met Stichting Oude Hollandse Waterlinie, die dit jubileumjaar uitgebreid herdenkt en viert met vele activiteiten langs de gehele waterlinie. Dutch designer Wieki Somers maakt een prachtig ontwerp in opdracht van Royal Leerdam Crystal in samenwerking met Sommer Dutch Glass Art.

Oranjevaasje 2022 - sfeerfoto 2.jpg
Schermafbeelding 2023-06-29 om 08.37.40.png
Schermafbeelding 2023-06-29 om 08.40.48.png

foto: Johannes van Camp

Oude Hollandse Waterlinie van groot belang voor verleden en heden van ons land

350 jaar geleden zorgde de Oude Hollandse Waterlinie succesvol voor de verdediging van Holland. Aanvallen van onder meer de Franse troepen van de Zonnekoning Lodewijk XIV werden afgeslagen. Vestingsteden werden versterkt, schansen aangelegd en het gebied werd onder water gezet door sluizen open te zetten en dijken door te steken. Met de uitgifte van Oranjevaasje Oude Hollandse Waterlinie 350 onderstreept Royal Leerdam Crystal het belang van de Oude Hollandse Waterlinie en de relevante rol die de linie in het heden kan spelen.

Dutch designer Wieki Somers

Studio Wieki Somers (Dylan van den Berg & Wieki Somers) werd in 2003 opgericht door Wieki Somers en Dylan van den Berg, die beiden eind jaren ‘90 aan de Design Academy Eindhoven studeerden. De studio onderscheidt zich door een gevoel voor materialen, technologisch vernuft en fantasie en werkt voor een grote verscheidenheid aan internationale klanten zoals Alexander McQueen, Hermès en Kvadrat. Studio Wieki Somers heeft talloze prijzen ontvangen en het werk maakt deel uit van grote museumcollecties, waaronder MOMA in New York, Centre Pompidou in Parijs, Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en Victoria and Albert Museum in Londen.

Studio Wieki Somers fotocredits Anne Timmer.jpg

foto: Anne Timmer

Oranjevaasje Oude Hollandse Waterlinie 350

Het originele Oranjevaasje Oude Hollandse Waterlinie 350 wordt uitgebracht in een gelimiteerde oplage van slechts 350 exemplaren. Vanaf heden kunnen liefhebbers en verzamelaars zich via de website www.royalleerdamcrystal.nl inschrijven om als eerste op de hoogte gebracht te worden wanneer de verkoop start. Binnenkort maakt Royal Leerdam Crystal het ontwerp bekend en volgt er meer informatie.

 

Stichting Oude Hollandse Waterlinie

Stichting Oude Hollandse Waterlinie zet zich in voor het behoud en de beleefbaarheid van deze oudste en belangrijke waterlinie. Onder meer door duurzame en leerzame recreatie in het liniegebied te bevorderen. Via o.a. festivals, activiteiten, vaar-, fiets- en wandelroutes, lezingen en online kanalen wordt het militaire- en watererfgoed beter bekend en bemind gemaakt. Dit doet de stichting niet alleen, maar samen met haar partners die bestaan uit diverse provincies, vestingsteden, waterliniegemeenten en waterschappen. Met tal van publicaties, evenementen en exposities wordt de Oude Hollandse Waterlinie op de kaart gezet tijdens dit landelijk gevierde jubileum.

Oranjevaasjes Maxima 50 & Amalia 18

Voor het ontwerp van de serie van 2 vaasjes werd niemand minder dan Ans Markus gevraagd. Behalve Nederlands kunstschilder is  Ans Markus ook een sterke vrouw en een opvallende persoonlijkheid. “Ik vind het een grote eer de Oranjevaasjes te mogen ontwerpen” zegt Markus.

 

Geïnspireerd door mode

In binnen- en buitenland wordt Koningin Máxima geroemd om haar stijlvolle outfits van beroemde modehuizen, maar ook van betaalbare modeketens. Het gevoel voor stijl en mode van onze Koningin Máxima en inmiddels ook van Kroonprinses Amalia heeft Markus geïnspireerd tot het ontwerpen van 2 Oranjevaasjes die veel weg hebben van prachtige avondjurken. Het vaasje voor Kroonprinses Amalia heeft een wat jongere uitstraling dan dat voor Koningin Máxima. Samen vormen de vaasjes een serie en verschillen weer van eerder uitgebrachte vaasjes. We lichten alvast een tipje van de sluier op door de contouren van de nieuwe Oranjevaasjes zichtbaar te maken.

Beide Oranjevaasjes zijn uitverkocht.

Banner_Oranjevaasje Maxima 50.png
frieda mellema at uniquole 2617LA_edited.jpg

foto: Frieda Mellema | Nicole Uniquole  

Oranjevaasjes, een traditie sinds 1927’

Het Oranjevaasje is een traditie van Royal Leerdam Crystal sinds 1927 en wordt uitgegeven bij een belangrijke gebeurtenis binnen het Koninklijk Huis of van landsbelang. Vanaf 2009 heb ik de traditie van de Oranjevaasjes opnieuw onder de aandacht gebracht en het aantal verzamelaars zien groeien. Vanaf 2009 heb ik in deze periode 10 Oranjevaasjes mogen ontwikkelen voor bijzondere gelegenheden, te weten:

Oranjevaasje Beatrix 75 | ontwerp Menno Jonker | 2013

K(r)oningsvaasje Willem-Alexander | ontwerp Peter Bremers | 2013

Koninginnevaasje Máxima | ontwerp Peter Bremers | 2013

Oranjevaasje Koninklijk Koper | ontwerp Marcel Wanders | 2014

Oranjevaasje 200 Jaar Koninkrijk | ontwerp Bernard Heesen | 2015

Oranjevaasje 200 Jaar Koninkrijk | ontwerp Bernard Heesen | 2015

Oranjevaasje Willem Alexander 50 | ontwerp Kiki van Eijk | 2017

Oranjevaasje Beatrix 80 | ontwerp Frank Tjepkema | 2018

Oranjevaasje 75 jaar Vrijheid Zuid-NL | ontwerp Prinses Margarita de Bourbon de Parme | 2019

Oranjevaasje 75 jaar Vrijheid | ontwerp Prinses Margarita de Bourbon de Parme | 2020

Oranjevaasje Máxima 50 | ontwerp Ans Markus | 2021

Oranjevaasje Amalia 18 | ontwerp Ans Markus | 2021

Oranjevaasje | Oude Hollandse Waterlinie 350 | 2022

Oranjevaasje Alexia 18 jaar | 2023

Met trots kijk ik terug op de prachtige serie Oranjevaasjes ontworpen door kunstenaars en ontwerpers van naam, waarmee ik met veel genoegen heb samen gewerkt. En niet te vergeten het team aan meesterglasblazers, slijpers en graveur die het mogelijk maakten de vaasjes uit te brengen. 

oranjevaas_m_l_tjepkema_1_lo_599x900.jpg

Oranjevaasje Beatrix 80

Frank Tjepkema

frieda-mellema-for-royal-leerdam-crystal

Oranjevaasjes 75 Jaar Vrijheid 

Prinses Margarita de Bourbon de Parme

Foto: Frieda Mellema | Nicole Uniquole  

_DSC7090_200903_Bettina_Sommer.jpg

Mijn eerste Oranjevaasje

LOGO_SommerDutchGlassArt.png
bottom of page