top of page

Geir Nustad

S van Sommer.png

''Ik onderzoek de organische vormen van de oneindige bergen en de oceaan in mijn geboorteland Noorwegen en transformeer deze in objecten waarbij ik als een alchemist te werk ga.''

Geir (16).jpg

Geir Nustad (1984) is geboren in Tromsø, Noorwegen. In 2006 verhuisde hij naar Zweden waar hij het vak van glasblazer leerde aan het gerenommeerde Kosta Glascenter om vervolgens af te studeren aan de glasafdeling van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hij leerde het vak verder bij bekende kunstenaars en glasblazers zoals Richard Price, Grant Garmezy, en Jeremy Maxwell Winterbert. 

Geir tekent, schildert, en maakt objecten en installaties van glas op het grensgebied van kunst en design. Sinds 2009 is hij freelance glasblazer voor vele kunstenaars, designers en ambachtsmensen, bij Glasblazerij Van Tetterode in Amsterdam en het Nationaal Glasmuseum Glasblazerij in Leerdam, waar hij momenteel woont en werkt. Nustad’s werk was te zien bij Masterly The Hague (2019), tijdens de jaarlijkse conferentie van Glass Art Society in Zweden (2020), en in 2018 had hij een solo-expositie in het Glasmuseum in Leerdam. In hetzelfde jaar werd zijn werk uitgeroepen tot The Best of Europe tijdens de tentoonstelling Homo Faber in Venetië. Nustads werk is verder opgenomen in diverse internationale museum-, bedrijfs-, en privécollecties. 

 

Reflections en Waves 

De serie kom-achtige vormen getiteld Reflections hebben een spiegelende binnenzijde in diverse kleuren en een huid die eerder lijkt op ruwe steen dan op glas. Ook de intrigerende serie Waves die doet denken aan gestolde golven in de oceaan of door de zee uitgeslepen grote schelpvormen, heeft een gemaskerde buitenkant en een onverwacht verrassende binnenzijde Om het interieur, dat een verfijnd en kleurig filigree (filigrein)-patroon verbergt, zit een organisch gevormde schil die op glanzend geoxideerd ijzer of koper lijkt. 

Het is niet verwonderlijk dat de kunstenaar zijn inspiratie direct uit de natuur haalt. Nustad onderzoekt de organische vormen van de oneindige bergen en de oceaan in zijn geboorteland Noorwegen en transformeert deze in objecten waarbij hij als een alchemist te werk gaat. Zo brandt hij al blazend kleurpoeders in het oppervlak van het glas die door de hitte een reactie aangaan en het materiaal van uiterlijk doen veranderen.

LOGO_SommerDutchGlassArt.png
bottom of page