top of page
Schermafbeelding 2020-08-19 om 15.15.25.
S van Sommer.png

Barbara Nanning

'Kunstenaar van het jaar 2023'

“Ik werk altijd vanuit de cirkel, een oervorm 

in het centrum van de cirkel is een rustpunt. 

Vanuit het rustpunt komt de beweging en dat is wat ik doe;

de essentie van beweging en groei vastleggen in mijn werk.” 

Nanning studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksacademie in Amsterdam. Ze kreeg een opleiding als keramisch vormgever. [In 1994 werkt Barbara Nanning voor het eerst met glas op uitnodiging van het Nationaal Glasmuseum en de Glasfabriek Royal Leerdam. In eerste instantie blijft zij in dit voor haar onbekende en afstandelijke materiaal trouw aan haar keramische vormentaal. Er ontstaan geblazen objecten die een nieuwe vorm krijgen door ze te verzagen en daarna te slijpen en te polijsten. Vaak kleine objecten met druppelvormige toevoegingen krijgen een nieuwe visueel 7 rustpunt door er een strakke cilinder op te lijmen. Ook zijn er opmerkelijke schalen met ingeslepen lijnpatronen en gesatineerde binnenkanten. In de daaropvolgende jaren krijgt het glas steeds meer de overhand in haar activiteiten. 

Door te werken op verschillende locaties, Royal Leerdam, het Glascentrum in Leerdam, het Amsterdamse glasatelier Van Tetterode en Stichting VrijGlas in Zaandam krijgt zij steeds meer affiniteit met het materiaal. 

Vanuit haar Nederlandse werk ontwikkelt zij nieuwe ideeën die vanaf 2001 in Tsjechië worden uitgevoerd. Naast het werken met geblazen glas maakt zij ook uitstapjes naar versmolten vlakglas. Een drietal kasten met decoratieve glazen panelen en een opdracht voor monumentale vensters vloeien voort uit schier eindeloze experimenten met patroon en structuur.

 

Uit acht finalisten is Barbara Nanning tot Kunstenaar van het jaar 2023 gekozen en kreeg de eretitel 'Kunstenaar van het Jaar 2023'.

LOGO_SommerDutchGlassArt.png
bottom of page